ارایه بعضی تمرینات آموزشی جهت استفاده برای دانش آموزان جسمی -حرکتی

 

 
تهیه کننده: بهروز عارف
 
 
کارشناس دانش آموزان چند معلولیتی
 
مجتمع خاطره رامش بابل
 
 
 1-پیدا کردن حرف در کلمه و قرار دادن در جای مناسب با کارت روی تخته وایت برد.
مثلا حرف ﻋ               علی
 
                              بعد
ع                             جم
ع                             شروع
از دانش آموز می خواهیم حرف « ﻋ » غیر آخر را در کلمه ی علی پیدا کند . سپس علی را بصورت ... لی در تخته وایت برد نوشته و ﻋ را روی کارت ی که از قبل آماده کرده ایم در اختیار دانش آموز قرار داده و می خواهیم آن را در جای مناسب قرار دهد . در مراحل بعد چند حرف را (  ﻋ ﻏ ﺣ و ...) در اختیار دانش آموز قرار داده و می خواهیم ابتدا حرف مورد نظر را تشخیص داده ، جدا کرده : سپس آن را در جای مناسب قرار دهد .
نوشتن یک متن که در آن چند کلمه ی غلط وجود دارد . ابتدا برای دانش آموزان توضیح داده که در این متن چند غلط وجود دارد . شما باید آن ها را پیدا کرده زیر یا دو ر آن غلط کشیده یا آن ها را به ما نشان داده و در صورت توانایی شکل صحیح آن را بنویسید . ( در این روش می توان از دانش آموز خواست در نقش معلم باشد و متن املای آموزگاز تصحیح کند .)
مثلا : مریم حای می خورد .
                چای
توجه : سعی شود ابتدا از متن های کتاب استفاده شود و در صورت لزوم کتاب را بصورت باز جلوی کودک قرار داده تا بانگاه کردن به آن غلط را پیدا کند پس در مراحل ÷یشرفته تز از متن های خارج از کتاب استفاده می کنیم .
نقطه گذاری در متن : متنی را نوشته و از دانش آموز می خواهیم آن را بدقت خوانده و نیقطظه ها را در جای مناسب قرار دهد . ترجیحا سعی شود جهت نقطه گذاری از مدادهای رنگی استفاده شود که هم توجه را بیشتر جلب کرده و هم جذا بیت دارد
مثلا : زهرا به خانه رفت .                                    زهرا به خانه رفت .
می توان در این روش از ساده به شکل استفاده نمود یعنی ابتدا از کلمات ساده مثل بابا ، آب و ... استفاده کرد و سپس از یاد گیری به مراحل مشکل تر گام نهاد .
نوشتن یک متن بدون نقطه توسط دانش آموزانی که توانایی نوشتن دارند و از یک متن استفاده کرده . آن را جلوی دانش آ»وز قرار داده و می خواهیم با نگاه کردن به آن بدون نقطه بنویسند .
پیدا کردن کلمه ای از یک ستون در ستن دیگر وصل کدن آن ها به هم یا کلمات را روی کارت نوشته و در دو ستون بطور نا مرتب قرار داده و از کودک می خواهیم کارت ها را کنار هم قرار دهد
بابا                    آب
کتاب                  بابا
آب                   کتاب
استفاده از کارت صامت و مصوت و ترکیب آن ها توسط دانش آموز و خواندن
مانند : ﺑ                    ا
 
نوشتن هر حرف توسط آموزگاز پای تخته یا دفتر و خواندن توسط دانش آموزان . آموزگار میتواند با استفاده از این روش تصورت سرعتی هر حرف را بتویسید و دانش آموز با توجه به فضایی که ایجاد شده این امر را یک مسابقه تلقی کند و سعی در خواندن با سرعت و قت داشته باشد .
کلمات متن یک درس را در کارت هایی نوشته و نزد دانش آموز یا با همکاری او تکه تکه کرده و می خواهیم آن ها را در هم کند سپس آن ها را مرتب کند .
این تمرین می تواند از آسان به مشکل باشد . مثلا از درست رکدن یک جمله شروع کند تمرین های دیگری نیز می توان در این راستا انجام داد
الف- متن کتاب را پیش رویش قرار داده و جا نگاه کردن به آن کلمات مناسب را پیدا کده و مرتب کند پس آن ها را بخواند
ب- تک تک کلمات را نام برده و می خواهیم آن ها را به ما نشان دهد .
ج- در هر جمله یک یا چند کلمه را برداشته و می خواهیم  جای خالی را با کلمه ی مناسب پرکند .
د- کلماتی را نشان دهد که نشانهی  جدید در آن باشد
ﻫ - مثسسلا کلمه ی علی چند بار در متن تکرار شده است .
و- کلمات 1 نقطه ی، 2 نقطه ای ، 3 نقطه ای و ..... را پیدا کن .
ز- کلمات 1 بخشی ، 2 بخشی نو .... را پیدا کن .
در آموزش حرف جدید مثلا    ﻑ : در یک ستون ﻓ را نوشته و می خواهیم کلماتی که در آن ها ﻓ هست را پیدا کنند و در صورت توانایی بخوانند.
        قاشق                      فارسی            قند                مداد                فردا                         فوت
 
 
فهرست مقالات  

موسیقی درمانی چیست؟

 

تهیه و تنظیم فیزیوتر اپیست : سید عباس سید علیپور

 

موسیقی درمانی به معنی استفاده از موسیقی و برنامه های تنظیم شده موسیقایی برای توانبخشی تمامی بیماران (جسمی وروانی ) است . انجمن موسیقی درمانی آمریکا، موسیقی درمانی را استفاده از موسیقی برای اهداف درمانی شامل تجدید، ایجاد و تقویت سلامت بدنی و روانی تعریف می کند. برنامه ها و روش های موسیقی درمانی متنوع و متناسب با نیاز افراد تنظیم و تجویز می شود. محورهای اصلی برنامه های موسیقی درمانی شامل شنیدن موسیقی مناسب و انتخابی، نواختن موسیقی در شکل های فردی و گروهی و بحث و گفتگو در مورد موسیقی و مفاهیم آن، حرکت های موزون و ساختن آهنگ و ترانه است. موزیک اپیست ها (موسیقی درمانگر)غالباً با دیگر متخصصان چون فیزیوتر اپیست ها، پزشکان، روانپزشکان، مددکاران اجتماعی و مربیان در یک تیم درمانی یا آموزشی فعالیت می کنند. موارد زیر بخشی از بیمارهای است که در حال حاضر از خدمات موسیقی درمانی بهره مند می شوند :

- افرادی که نقایص هوشی – حسی دارند مانند عقب ماندگان ذهنی ، ناشنوایان، نابینایان و کسانی که اختلال گفتاری دارند.

- معلولان و کسانی که ناراحتی های ارتوپدی در استخوان ، مفصل و عضله دارند.

- اختلال های روانی شامل اضطراب، افسردگی، وسواس و بیمارهای روان پریشی شامل انواع اسکیزو فرنی و افسردگی های دوقطبی.

- اختلال های رفتاری و عاطفی شامل اضطراب و افسردگی کودکان، ترس های موضعی، بزهکاری و بیش فعالی .

- بیماری های پایانه و رو به مرگ مانند سرطان وایدز

- بیماری های جسمی مزمن ،از دردهای ساده تا بیماری های مزمن قلبی، کلیوی و تنفسی .

همه ی بیماران می توانند برای کاهش علایم اصلی بیماری از موسیقی استفاده کنند. این کار بطور جانبی روی علایمی که ارتباط غیر مستقیم با ناراحتی دارند. اثر گذاشته و شرایط بدنی و روحی مناسب تری برای سلامت و خوشی بیمار فراهم می سازد. تحقیقات نشان می دهد که موسیقی از طریق تأثیر بر هورمون های مختلف، ضربان قلب و فشارخون ، تغییر پتانسیل الکتریکی عضله ها و هم چنین تقویت مهارتها و حرکات بدن و زمینه های روان شناختی وارد عمل شده است ، به عبارت دقیق تر موسیقی با تحریک مرکز عواطف در مغز (سیستم لیمبیک ) بر اعمال مرکزی و خودکار، واکنش های بیوشیمی و عضلانی اثر گذاشته و هم چنین با تأثیر بر حافظه و یادآوری خاطرات و احساس های گذشته تغییراتی را در شرایط فیزیولوژیک پزشکی برجای می گذارد . تحقيقات موسيقي -پزشکي نشان مي دهد که موسيقي به چند گونه برسلامت آسايش و رفاه بيماران اثر مي گذارد:

1-پيشگيري،آموزش و يادگيري

2-کاهش دردهاي گوناگون پزشکي و دندانپزشکي

3-کاهش تنش ها و نگراني هاي ناشي از جراحي، آسيب ها

موزيک تر اپيست ها بيماري ها

4-توانبخشي بعد از جراحي،آسيب ها و تصادف ها

5-کاهش خستگي حاصل از تنوس هاي عضلاني و کارکرد ماهيچه ها

6-کاهش عوارض جانبي

7-کاهش مدت استفاده ازداروها

8-کاهش طول مدت درمان وبستری

معلولین ارتوپدی :

افرادی که آسیب یا توانانی ارتوپدیک دارند دچار نوعی اختلال حرکتی هستند که به کارکرداستخوانها، عضلات و مفاصل آنها

مربوط می شود . این معلولیت ها ممکن است مادرزادی (congimital ) و یا اکتسابی باشد این افراد به دلیل فقدان عمل جراحی و دردهای زایمان ،کما، سوختگی و عوارض سرطان دارند، در نتیجه غالباً فاقد مهارتهای اجتماعی بوده یا آن را از دست می دهد بسیاری آنها به تمرین منظم نیاز دارند تقویت عضلانی و کارگرد مفاصل ترغیب شوند و ازآنجایی که عدم تحرک وضعف عضلانی امکان ابتلا به عفونت های تنفسی را افزایش می دهد، از این رو ریوی و تنفسی برای معلولین ارتوپدی با اهمیت تلقی می شود کاربرد موسیقی در درمان

معولیت های ارتوپدی :

فعالیت های مختلف موسیقی درمانی که برای این گروه به می رود در جهت بهبود وضعیت

مفاصل و ماهیچه ها و افزایش هماهنگی حرکات آنها است. از نواختن پیانو برای حرکت و خم کردن و کشش انگشتها و از ریتم سازها برای افزایش دامنه ی حرکات و منبعی برای الگوهای حرکتی ، از نواختن ساز دهنی(

Harmoni ) برای کنترل بهتر دست ها و هماهنگی آن بادهان تقویت ظرفیت های حیاتی استفاده می شود. همچنین از نواختن سازهای تفریحی سرگرم کننده مثل اکولتزها(ukuletes ). گیتارها (guitars ). ماندولینها (mandolins ) و چنگ های اتوماتیک (autoharps ) برای افزایش خم کردن و کشش انگشتها و مچ و از سازهای ارکستری مانند ویولن

( Violin (Violin). کرونت ( coronets) ترومبون (trombones) برای افزایش دامنه حرکات، هماهنگی انگشتان و دست ها و از سازهای بادی برای افزایش ظرفیت های حیاتی استفاده می شود. یکی دیگر از منافع یادگیری نواختن ساز برای معلولین احساس کامیابی و رضایت است نواختن ساز احساس ارزش شخصی را افزایش می دهد و اگر بصورت گروهی بنوازند، رشد اجتماعیشان تقویت خواهد شد . امروزه برای درمان بیشتر بیماری ها و روش های دارویی و غیر دارویی وجود دارد . پزشکان سعی دارند تا حد امکان میزان داروها و مواد شیمیایی را کمتر و به جای آن روش های غیر دارویی مانند ورزش ، هنر ورژیم غذایی را به کاربرند. آن چه مسلم است بیماری های جدی نیازمند داروست اما برای درمان همین بیماری ها نیز از روش های غیر دارویی بطور جانبی و حمایتی استفاده می شود تا فرد درمان خود را با روحیه ای بهتر و شاداب تر دنبال کند. مطالعات مختلفی که تاکنون انجام شده ، نشان می دهد که موسیقی بر بسیاری از بیماری ها از جمله ناراحتی های تنفسی، بیماریهای قلبی، دردهای کلیوی، بیماری های کودکان، ناراحتی های قبل و بعد از عمل جراحی و دردهای زایمان، کما، سوختگی و عوارض سرطان اثر مثبت داشته است .

 

 

 دانش أموزان صرعي

     تهيه: سيد عباس سيد علي بور  - كارشناس فيزيوترابي از مجتمع استثنايي خاطره رامش

     «« صرع يا epilpsy  يكي از قديمي ترين بيماريهايي است كه بشر ... »»   

 

     نقاشی نابینا

     تهيه: رويا اسبكيان - كارشناس علوم تربيتي مجتمع خاطره رامش

     «« نابينايان گروه كثيري از افراد جامعه را تشكيل مي دهند امروزه در كشور ما ... »»

 

كودكان چند معلوليتي

ويژگيها، تعريف، طبقه‌بندي و راهبردهاي آموزشي

تهيه و تنظيم: حسين مهدي‌پور - كارشناس كودكان عقب ماندة ذهني

«« در عالم كودكان استشنايي، كودكان چند معلوليتي خود عالمي منحصر به فرد  ... »»